ciasto czekoladowe

4.5 (152 ocen)

  • 45 min

Kakaowe ciasto przełożone dżemem truskawkowym i kremem czekoladowym ! proste i szybkie w przygotowaniu! jednak bardzo efektowne!

  • 45 min

Składniki:

  • przepis jest na formę 24x34 cm
    biszkopt kakaowy:
    8 jaj
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    łyżka oleju
    masa czekoladowa:
    1,5 litra śmietanki 36 %
    łyżka kakao
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru pudru
    tabliczka gorzkiej czekolady 80%
    3 łyżeczki żelatyny
    dodatkowo
    mały słoiczek dżemu ja użyłam truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : białka ubić z cukrem ,dodawać po jednym żółtku ,do osobnej miski przesiac mąkę ,proszek i kakao, łyżką dodawać do białek,na koniec wlać olej i jeszcze raz delikatnie wymieszać! Ciasto wylac do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 *C na ok 30 minut. Ostudzic i przekroic na pół. Masa: Do garnuszka wlac mleko, wsypać kakao i połamaną czekoladę ,rozpuścic na małym ogniu i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodac do niej mleko z czekoladą. W 1/3 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę,przestudzić ją i wymieszać z czekoladową śmietanką. ciasto czekoladowe: Blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę masy,przykryć drugą połową biszkoptu,posmarować dżemem i wyłożyć resztę kremu . dowolnie udekorować! schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować