Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sposób przyrządzenia blatu ciemnego: Gorzka czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej z dodatkiem 4 łyżek mleka. Przestudzona czekoladę łączymy z żółtkami. Białka z cukrem ubijamy na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Dodajemy porcjami przesiewaną mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową o średnicy 28 cm,. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 min. Wykonanie kremu białego: Białą czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej, po przestudzeniu łączymy z serkami homogenizowanymi. Ubijamy śmietanę 36% na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą czekoladową, dodajemy soku z połowy cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, po przestudzeniu łączymy z masą. Wykonanie warstwy owocowej: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie wg przepisu i pozostawiamy do wystygnięcia po czy wkładamy do lodówki aby trochę stężała. Gdy ciemne ciasto czekoladowe wystygnie przekrawamy je na połowę nasączamy pierwszą warstwę sokiem z brzoskwiń przykrywamy białym kremem i układamy brzoskwinie, przykrywamy drugą połową ciemnego ciasta ponownie nasączamy sokiem z brzoskwiń przykrywamy białym kremem i na wierzch również wykładamy brzoskwinie. Gdy galaretka trochę stężeje wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Lecz ciasto jest smaczniejsze na drugi dzień. Życzę smacznego :)
Komentarze