Ciasto "czekoladowa princessa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy biszkopt. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki kakao. Masę wylewamy na okrągłą formę. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez 30-40min.
Następnie przygotowujemy krem:
Czekoladę roztapiamy w garnku, który jest włożony w jeszcze jeden garnek w którym gotuje się woda. Po rozpuszczeniu odstawiamy. Masło miksujemy na jasną masę, dodając stopniowo cukier. Cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i dalej miksujemy.
Po wystudzeniu biszkoptu, dzielimy go na połowę i obydwie części polewamy wodą z cytryną.
2.Na pierwszą część ciasta wykładamy 90% kremu czekoladowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Batona princessa kroimy na cienkie plasterki i te plasterki rozkładamy na kremie ( ilość wg. uznania). Przykrywamy drugim biszkoptem.
3.Na samą górę biszkoptów nakładamy pozostałą część kremu czekoladowego.
Następnie przygotowujemy bitą śmietanę wg. wskazań i rozkładamy ją na całym cieście . Posypujemy na całości wiórki kokosowe i rozkładamy pozostałe plasterki batona priincessa aby ozdobić ciasto.
Komentarze