2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. cukru
duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody (nie dałam)
1 łyżka cukru z wanilią
6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta
Składniki na warstwę białą:
500 ml śmietanki kremówki (30%)
2 białe czekolady ( dałam jedną bo jakoś nie doczytałam że są dwie, a już mi się nie chciało iść)
3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
wiórki kokosowe
Ciasto czarno-białe.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek.
2.Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)
3.warstwa biała:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).
4.Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na noc.
Komentarze