ciasto czarno-białe....

4.5 (154 ocen)

bardzo smaczne ciasto

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    0,5 szkl. oleju
    0,5 szkl. cukru
    duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody (nie dałam)
    1 łyżka cukru z wanilią
    6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta

    Składniki na warstwę białą:

    500 ml śmietanki kremówki (30%)
    2 białe czekolady ( dałam jedną bo jakoś nie doczytałam że są dwie, a już mi się nie chciało iść)
    3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czarno-białe.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek.
  • 2. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)
  • 3. warstwa biała:
    Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).

  • 4. Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na noc.

Porady

Uwaga: to nie pomyłka w cieście nie ma jajek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować