Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

Świetne do kawy :)

Składniki:

  • Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x 36 cm )

    6 jajek,
    1 szklanka mąki,
    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Składniki budyń cytrynowy :

    1/2 szklanki soku z cytryny,
    2 budynie śmietankowe bez cukru,
    2 żółtka,
    1 1/2 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,
    200g miękkiego masła.

    Składniki masa śmietankowa :

    600 ml śmietanki 30 %,
    2 opakowania śmietan fix ,
    4-5 łyżek cukru pudru.

    Składniki dodatkowe :

    kropelki czekolady,
    1 opakowanie galaretki cytrynowej.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cytrynowe 1. Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto cytrynowe 2. Przygotowanie budyń cytrynowy :

    Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.

  • 3. Przygotowanie masa śmietankowa :

    Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix. Ubij na sztywno.

  • 4. Przygotowanie ciasta cytrynowego :

    Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na spód biszkoptu wylej masę budyniową. Dokładnie rozprowadź. Na masę budyniową wyłóż śmietanę ( pozostawiając niewielką ilość do posmarowania górnego biszkoptu ). Całość przykryj pozostałym biszkoptem i posmaruj resztą kremu śmietankowego. Posyp kropelkami czekolady i wlej galaretkę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować