Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i pachnące ciasto swoim kolorem pięknie pasuje do wielkanocnego stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany 18%
    1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    300 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier puder
    gorzka czekolada
    sok z 1/2 cytryny

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do białości. Kiedy białka są ubite na sztywną bezę ostrożnie wymieszać ją z żółtkami jajek i połączyć z przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką na koniec dodać startą skórkę cytrynową. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180st około 30-35min.
  • 2. Masa cytrynowa: Rozpuścić margarynę i dodać do niej cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać śmietanę oraz galaretkę, mieszając zagotować i wystudzić.
  • Ciasto cytrynowe 3. Upieczone, zimne ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Na spodzie ciasta rozsmarować całą masę cytrynową i przykryć drugim plackiem.
  • Ciasto cytrynowe 4. Wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz dosłodzoną do smaku cukrem pudrem ja dałam 2 łyżki. Całe ciasto posypać startą czekolada i schłodzić w lodówce.

Porady

Masa przed wylaniem na ciasto musi być zimna i najlepiej zrobić to w formie w której piekliśmy nasze ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy