ciasto cytrynowe

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste ucierane ciasto. Mocno cytrynowe, lekko wilgotne i raczej mało puszyste. Idealne dla amatorów suchych ciast.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    250 g mąki
    200g masła
    150 g cukru pudru
    sok i skórka z 1 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Babki Desery

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzec z cukrem pudrem na puch. Dodawac po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek ubić sztywną piane. Mąkę z proszkiem przesiac do masy z żółtkami, dodac białka, sok i skórke z cytryny. Wymieszać delikatnie łyzką drewniana.
  • 2. Przełozyć do blaszki i piec około 45 minut w temperaturze 180*C.

Porady

Po upieczeniu mozna polukrowac lukrem z sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować