Ciasto Cytrynowe

4.5 (170 ocen)

  • 40 min

Delikatne niczym cytrynowa chmurka.

  • 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA:
    125 g margaryny
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    niepełna szklanka cukru
    1 szklanka soku cytrynowego
    WIERZCH:
    0,75 ml śmietany 30 %
    3 śmietan-fixy
    1 łyżka cukru pudru
    4 paczki herbatników
    DODATKOWO:
    cukier puder
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać odrobinę cukru i żółtka na zmianę ciągle miksując. gdy cukier się rozpuści dodać przesianą mąkę i proszek. Upiec na wyłożonej papierem blaszce.
  • 2. MASA: budynie ugotować w soku cytrynowym, 1 szklanką wody i cukru. Ostudzony zmiksować z margaryną.
  • 3. Na biszkopt wylać masę budyniową, na to wyłożyć ubitą śmietanę z śmietan-fixami i cukrem pudrem, na to ułożyć herbatniki. Wierzch polać lukrem z sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować