Ciasto cytrynowe

4.95 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne - ciasto cytrynowe. Jeden z moich ulubionych wypieków.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    250 g cukru
    4 duże jajka
    230 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    skórka otarta z 2 cytryn
    40 ml jogurt naturalnego
    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.95 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Jajko

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując.
  • 2. Kiedy masło z cukrem się połączy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników.
  • 3. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem i sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z cytryny.
  • 4. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto można także polać lukrem. Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Jajka Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować