Ciasto cytrynowe

4.98 (170 ocen)

Pyszne ciasto cytrynowe,słodkie i puszyste,bardzo proste do zrobienia i zawsze się udaje a do tego niewiele czasu zajmuje zrobienie go.

Składniki:

  • kostka (250g) masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub wanilinowego
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka starta z cytryny
    Keksowka 30cmx10cm
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku( gdy po dodaniu jajka masa się zwarzy to się nie przejmujcie po dodaniu mąki wszystko się pięknie wymiesza a ciasto i tak będzie puszyste :)) . Gdy masa będzie gładka, lekko puszysta i jednolita dodajemy kolejno budyń, mąkę i proszek do pieczenia (warto przesiać wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać je jednocześnie). Na końcu dodajemy sok z cytryny i skórkę. Przekładamy do formy( tzw. keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w nagrzanym do 180 st.piekarniku.

Porady

Skórkę z cytryny starajcie się ścierać tak aby nie zetrzeć białego miąższu ponieważ doda to goryczy ciastu.Gotowe ciasto można lekko oprószyć cukrem pudrem ale bez tego ciasto jest słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować