Ciasto cytrynowe

5 (198 ocen)

  • 60 min

Przepis z zeszytu mamy, bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego niedrogie :-) Lekkie i orzeźwiające.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (blaszka 23x38 cm)
    30 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    25 dag margaryny
    3 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka

    krem:
    sok wyciśnięty z 3 cytryn
    2 szkl. wody
    1,5 szkl. cukru
    kisiel cytrynowy na 3/4 l wody
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ocieramy skórkę z cytryn. Makę, cukier, margarynę, skórkę i proszek siekamy. Wysiekane ciasto przekładamy do miski i dodajemy jajka. Dobrze mieszamy do połączenia się składników.Ciasto dzielimy na 3 części. Nakładamy łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Krem: wodę z cukrem zagotować. Kisiel, żółtka i sok z cytryn dokładnie rozmieszać. Wlać na gotującą wodę. Zagotować ciągle mieszając. Gorącym kremem przekładać placki. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Krem jest dość rzadki więc się nie denerwujcie bo zastygnie. Jeśli lubicie wysokie placki to zróbcie ciasto z półtorej porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować