Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

Orzeźwiające, lekko kwaśnawe ciasto, które gościło u mnie na wielu imprezach! Goście byli zachwyceni. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Biszkopt ( składniki są podane do jednego biszkoptu, więc trzeba je podwoić, ponieważ potrzeba dwóch biszkoptów) :
    3 jajka
    70g. mąki pszennej
    70g. mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl. cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

    Masa budyniowa :
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    3/4 szkl. soku z cytryny
    1 1/4 szkl. wody
    3/4 szkl. cukru
    200g. masła

    Pianka cytrynowa :
    1 galaretka cytrynowa
    500ml. śmietanki kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru

    Ponadto:
    2 galaretki cytrynowe
    600ml. wody
    około 60 sztuk herbatników
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Pianka Napoje

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, łyżka po łyżce cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy. Na koniec wlać wodę i również delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do blaszki 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Masa budyniowa: Sok z cytryny, szklankę wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. W pozostałej wodzie rozpuścić budynie. Gdy gotująca się mieszanka zacznie bulgotać, wlać do niej rozpuszczone budynie i ugotować budyń, cały czas mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do puszystości,dodać stopniowo ostudzony budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Dodać do tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
  • 4. Dwie galaretki rozpuścić w 600ml. wody, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
  • 5. Składanie: Na I biszkopt wyłożyć ½ kremu budyniowego, na to warstwa herbatników, reszta kremu i II biszkopt. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę i schłodzić ciasto do całkowitego stężenia. Gdy stężeję wylać na galaretkę piankę cytrynową i warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce. Na górę wylać rozpuszczoną w 350ml. Wrzącej wody tężejącą, cytrynową galaretkę. Gotowe ciasto umieścić w lodówce i schłodzić co najmniej 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować