Ciasto cytrusek z wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy miksturę z żółtek, proszku i octu. Niech nie zdziwi Was fakt, że mikstura się pieni. W osobnej misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem, dodajemy następnie masę z żółtek i powoli mąkę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24 x 40 cm. Pieczemy ok 30 min w temp 175 stopni do tzw. suchego patyczka.
Osobno przygotowujemy zielone i pomarańczowe galaretki w 1 szklance wrzątku. Zieloną galaretkę łączymy z sokiem z limonki. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do każdego rodzaju tężejącej już galaretki dodajemy po 300 ml ubitej śmietanki. Dokładnie miksujemy.
W międzyczasie przygotowujemy galaretki cytrynowe w 0,5l wrzątku wraz z sokiem z cytryny.
Biszkopt dokładnie nasączamy ulubionym ponczem. Wykładamy masę z limonką a następnie pomarańczową. Na wierzchu układamy drylowane wiśnie oraz wcześniej przygotowaną galaretkę cytrynową.
Porady
Do mas można dodać odrobinę barwnika aby kolor był bardziej wyrazisty.
Komentarze