Ciasto Cygan

4.5 (201 ocen)

  • 55 min

Dwa blaty biszkoptowe, przełożone pysznym kemem z biszkopcikami i galaretką. Do gratka dla wielbicieli ciast przekładanych.Upiekłam to ciasto na ,,Dzień Matki,,

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    10 łyżek cukru kryształu
    8 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kostka masła lub margaryny
    2 jajka
    8 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    1 duża paczka biszkoptów
    1 malinowa galaretka

    Dodatkowo:
    1 łyżka kakao
    polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Ciasto cygan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i dalej miksować. Do utartej piany delikatnie wmieszać przesiane kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 23*38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i piec ok. 25 minut. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę na parze. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać zimna masę jajeczną. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, pokroić w paski.
  • 3. Przełożenie:
    placek- masa-paski galaretki pomiędzy biszkoptami-masa-placek- wierzch ozdobić resztą masy, oprószyć kakao i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować