Ciasto cukiniowe z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszyste, aromatyczne ciasto z mojego ulubionego letniego warzywa. Dodatek orzechów i żurawiny wzbogaca smak i urozmaica konsystencję deseru. Polecam ten przepis wszystkim, którzy szukają nowych, niecodziennych smaków.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki startej cukinii ze skórką (bez pestek)
    4 jajka
    2 szklanki cukru brązowego
    1 szklanka oleju rzepakowego
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    ½ szklanki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cukiniowe z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj olej, dokładnie zamieszaj.
  • 2. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i solą. Delikatnie wymieszaj.
  • 3. Do masy dodaj cukinię i bakalie – ciasto zrobi się rzadsze i w łatwością je wymieszasz. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wszystko wymieszaj. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasto cukiniowe piecz w 180 stopniach (termoobieg) około 60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować