Ciasto colowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Miksujemy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia.
3.Coca colę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy!). Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze