Ciasto Colowiec

4.49 (152 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Ciasto łatwe do przygotowania. Zachwyci każdego (nie tylko wielbicieli coca coli), bo jest przepyszne.

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    1,5 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki octu
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    100 ml wody
    Dodatkowo:
    500 ml coca coli
    2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto colowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Miksujemy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Coca colę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy!). Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować