Ciasto Coke - Coca-cola

4.5 (176 ocen)

Coca cola do ciasta? dlaczego nie? Pyszne i trochę inne ciasto :)

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    • 7 jaj
    • 7 łyżek cukru
    • 7 łyżek oleju
    • 2 Łyżki kakao
    • 4 łyżki mąki

    Krem orzechowy z colą:
    • 150 gram orzechów włoskich
    • 200 gram herbatników
    • 150 gram masła (temperatura pokojowa)
    • 1 szklanka coli (użyłam pepsi)
    • 10 bez lub pół szklanki cukru pudru (wykorzystałam 5 bez, uznałam,że masa będzie wystarczająca słodka)

    Krem śmietanowy:
    • 0,5 l śmietany kremówki ( schłodzonej)
    • 2 śmietan fixy
    • cukier puder do smaku lub pokruszone bezy jeżeli też wcześniej z nich korzystaliście ( według uznania, u mnie było to 3 bezy)

    Dodatkowo potrzebna będzie:
    • 1 szklanka Coli do nasączenia biszkoptu ( czyli łącznie potrzebujemy do ciasta 0,5 litra)
    • czekolada deserowa

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Beza Herbaty

Ciasto coke - coca-cola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
  • 2. Herbatniki pokruszyć drobno. Orzechy zmielić lub rozbić np. wałkiem do ciasta (zawinięte w woreczek foliowy). Wsypać do naczynia i zalać colą. Odstawić co napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodawać stopniowo masło, następnie pokruszone bezy lub cukier puder.

  • 3. Ubić na bardzo sztywno śmietanę, dodać do niej cukier/bezy, fixy i dokładnie połączyć na wolnych obrotach.
  • 4. Przekładanie:
    Biszkopt przekroić na pół (poziomo). Dolną część nasączyć połową szklanki Coli. Nałożyć krem z coli i orzechów. Na to położyć górną część biszkoptu. Nasączyć drugą połową szklanki napoju. Na to wyłożyć bitą śmietanę. Ważne by robić to zaraz po jej ubiciu, by nie zdążyła zbyt mocne zesztywnieć.
    Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę, obficie posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Porady

blaszka 25x36 cm Dla tych którzy nie wiedzą: Rzucanie biszkoptu ma na celu wyrównanie ciśnienia wewnątrz ciasta, dzięki temu ciasto nie opada - WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Bałabym się dodać proszek do pieczenia, gdyż to własnie po nim najczęściej ciasta opadają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Coca cola Herbatniki Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować