Ciasto chrupek

4.49 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Lubię , jak w cieście coś chrupie. W tym chrupią płatki kukurydziane.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki rumu
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 szklanki wody

    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ( mój własny , bez pestek i skórek )
    galaretka porzeczkowa

    puszka kajmaku
    150 g masła
    5 łyżek ajerkoniaku
    100 g płatków kukurydzianych

    500 g śmietana 30 %
    5 łyżek ajerkoniaku
    4 łyżki żelatyny

    gorzka czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto chrupek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na pianę. Dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować . Na koniec dodać wymieszane sypkie składniki i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i włożyć do piekarnika na ok 20 min - 180 stopni.
  • 2. Wystudzone ciasto nasączyć ponczem ( rum , sok z cytryny wymieszać z 1/2 szklanki wody )
    Posmarować dżemem porzeczkowym ( dżem zagrzać w garnuszku i dodać galaretkę ; dobrze pomieszać żeby galaretka się rozpuściła )
    Na dżem wyłożyć krem kajmakowy ( masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo kajmak i alkohol. na koniec dodać pokruszone płatki kukurydziane )
    Na krem kajmakowy wyłożyć bitą śmietanę ( śmietanę ubić na sztywno i dodać żelatynę i alkohol )
    Wierzch posypać gorzka czekoladą.
    Pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować