Ciasto jest lekkie jak chmurka i bardzo smaczne. Żadne dziecko nie przechodzi obojętnie obok tego ciasta :) Dzieci najpierw jedzą wzrokiem, a później myk i do buzi :)
Składniki:
biszkopt
4 jajka
1łyżeczka proszku
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
3 niebieskie galaretki
0,5 l kremówki najlepiej 36%
5 łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Smerfne chmurki na niebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier a następnie żółtka. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 30 min.
2.Krem: Budyń ugotuj na mleku jak na opakowaniu tylko dodaj o pół szklanki mniej mleka a by był gęsty budyń po ugotowaniu. Przestudzony budyń dodawaj do margaryny aż powstanie z tego krem.
3.Kremówka:2 łyżeczki żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 3 łyżeczek) Następnie ubij kremówkę i dodaj 5 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny.
4.Wykonanie:
Na wystudzony biszkopt wyłóż krem mocno uszczelnij brzegi biszkoptu kremem,aby nam galaretka nie przesiąkła przez krem. następnie na krem łyżka zrób takie chmurki z kremówki.
5.Galaretki rozpuść w 1 litrze gorącej wody i pozostaw to ostudzenia bądź jak wolisz do zastygnięcia. Zimna galaretkę możesz wylać między chmurki lub zostaw do stężenia i posiekaj drobno widelcem galaretkę i połóż ją między chmurki z bitej śmietany.
Komentarze