Ciasto chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek przesiewamy przez sito i wsypujemy do\ masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie (26x38 cm) wyłożonej pergaminem ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2.Masa: karpatkę robimy według przepisu podanego na opakowaniu. Ucieramy z margaryną i pokruszoną chałwą.
3.Na jeden placek wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą i posypujemy migdałami.
Porady
Białka lepiej się ubiją, jeśli dodamy odrobinę soli.
Komentarze