Ciasto chałwowiec

4.99 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znakomity pomysł na udany deser do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 3 budynie czekoladowe bez cukru
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● łyżka mąki
    Masa:
    ● 2 op. kremu karpatka
    ● 40 dag margaryny
    ● 30 dag chałwy waniliowej
    Oraz: uprażone płatki
    migdałów
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek przesiewamy przez sito i wsypujemy do\ masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie (26x38 cm) wyłożonej pergaminem ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
  • 2. Masa: karpatkę robimy według przepisu podanego na opakowaniu. Ucieramy z margaryną i pokruszoną chałwą.
  • 3. Na jeden placek wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą i posypujemy migdałami.

Porady

Białka lepiej się ubiją, jeśli dodamy odrobinę soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować