Ciasto Chałwowe

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Do tego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru

    krem:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    3 szklanki mleka
    250 g masła
    30 dag chałwy waniliowej
    starta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach.
    Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
    Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę.
    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować