Ciasto capuccino

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne ciasto pasujące do filiżanki gorzkiej kawy .

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szczypta soli
    4 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru

    Krem :
    4 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru
    450 g serka homogenizowanego
    2 szklanki mleka w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    1 opakowanie biszkoptów
    1 szklanka mocnej kawy
    1 kieliszek wódki
    kakao

Ciasto capuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek . Dodać do białek cukier , szczyptę soli i ubić pianę . Dodać żółtka i ubić na sztywno . Następnie dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę . Piec przez 20 -25 min, w temp. 180

    Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku . Wystudzić . Żółtka , jajko i cukier puder ubić na parze . Utrzeć masło , stopniowo dodawać masę jajeczną .Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane , a na samym końcu dodać żelatynę .

    Na biszkopty położyć połowę kremu . Na krem biszkopty namoczone w kawie z alkoholem .Na biszkopty resztę kremu . Oprószyć kakao.

Komentarze

Podobne przepisy