Ciasto cappuccino z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
2.Masa budyniowo - karmelowa: Odlać ½ szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować.. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i karmelem na puszystą masę.
3.Masa śmietanowa :
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać cappuccino w proszku. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Masę przełożyć na krem budyniowy. Dowolnie udekorować.
Komentarze