Ciasto cappuccino z karmelem

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Delikatne jak chmurka ciasto, którego warstwa kremu karmelowego wspaniale łączy się z kremem cappuccino.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowo - karmelowa:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    100g masła
    200g masy karmelowej z puszki

    Masa śmietanowa :
    330 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    7 łyżek cappuccino

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Ciasto cappuccino z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa budyniowo - karmelowa: Odlać ½ szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować.. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i karmelem na puszystą masę.
  • 3. Masa śmietanowa :
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać cappuccino w proszku. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Masę przełożyć na krem budyniowy. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować