Ciasto cappuccino bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min

podaję przepis na moją wersję tego smacznego ciasta:)

  • 60 min

Składniki:

  • Gotowy spód biszkoptowy pojedynczy 1 szt.
    I warstwa
    Mleko 0,5 l
    Mąka pszenna 3 łyżki
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Masło 200 g
    Cukier ¾ szkl
    Rum 1-2 łyżek

    II warstwa:
    Śmietana kremówka 36% lub 30 %
    Serek mascarpone 250 g
    Cappuccino w proszku (u mnie czekoladowe) 100 g
    Cukier puder

    Gorzka czekolada 100 g do posypania ciasta







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę i serek mascarpone mocno schładzamy w lodówce
  • image-0tbq98i 2. Na dno tortownicy wkładamy spód biszkoptowy
  • image-1bvi8fl 3. Do garnuszka odlewamy część mleka, pozostałe wstawiamy na piec i na wolnym ogniu zagotowujemy, rozpuszczając w nim cukier
  • image-1gluy0g 4. W międzyczasie do odlanego mleka wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy, do momentu aż nie będzie grudek
  • 5. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszane mąki i energicznie mieszając gotujemy budyń, po czym zdejmujemy z pieca i schładzamy
  • 6. Za pomocą miksera ucieramy w naczyniu masło, dodając po łyżce schłodzonego budyniu, a pod koniec dodajemy rum i wszystko dokładnie łączymy
  • image-0oraxqd 7. Na spód biszkoptowy wykładamy powstały krem i rozprowadzamy po biszkoptowym spodzie i wstawiamy do lodówki
  • 8. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę kremówke i ją ubijamy, pod koniec dodajemy serek mascarpone , cukier puder i cappuccino w proszku i ubijamy jeszcze do chwili połączenia składników
  • 9. Powstały krem wykładamy na biszkopt na I warstwę, rozprowadzamy po całej powierzchni, posypujemy startą gorzką czekoladą i wstawiamy do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować