Delikatne, puszyste ciasto z kokosową wkładką będzie wspaniałym deserem na niedzielne popołudnie, jak również na eleganckie przyjęcia.
Składniki:
Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na wkładkę kokosową:
6 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
Składniki na krem:
6 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ dużej paczki kawy cappuccino o smaku czekoladowym
½ l mleka
1 ½ kostki masła
Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do chwili, gdy kryształki cukru rozpuszczą się. Następnie dodajemy po trochu wiórek kokosowych i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na dużą formę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Przygotowanie kremu:
Obie mąki rozprowadzamy w szklance mleka, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Gdy się zagotuje wlewamy zmieszaną z żółtkami mąkę i gotujemy około 5 minut na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia naczynie z budyniem, powoli wsypujemy kawę cappuccino i mieszamy do chwili, gdy kawa się rozpuści. Pozostawiamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo zimny budyń.
Ciasto z budyniem kroimy na połowę. Spód ciasta smarujemy kremem, a na to dodajemy wkładkę kokosową, następnie krem, przykrywamy drugą częścią ciasta budyniowego i wierzch smarujemy reszta masy. Polewamy polewą czekoladową.
Komentarze