Ciasto Cappuccino

0 (0 ocen)

Delikatne, puszyste ciasto z kokosową wkładką będzie wspaniałym deserem na niedzielne popołudnie, jak również na eleganckie przyjęcia.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 budynie czekoladowe
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na wkładkę kokosową:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    20 dag wiórek kokosowych

    Składniki na krem:
    6 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 ½ dużej paczki kawy cappuccino o smaku czekoladowym
    ½ l mleka
    1 ½ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do chwili, gdy kryształki cukru rozpuszczą się. Następnie dodajemy po trochu wiórek kokosowych i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na dużą formę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

    Przygotowanie kremu:
    Obie mąki rozprowadzamy w szklance mleka, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy. Gdy się zagotuje wlewamy zmieszaną z żółtkami mąkę i gotujemy około 5 minut na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia naczynie z budyniem, powoli wsypujemy kawę cappuccino i mieszamy do chwili, gdy kawa się rozpuści. Pozostawiamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo zimny budyń.

    Ciasto z budyniem kroimy na połowę. Spód ciasta smarujemy kremem, a na to dodajemy wkładkę kokosową, następnie krem, przykrywamy drugą częścią ciasta budyniowego i wierzch smarujemy reszta masy. Polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować