Ciasto : Cappuccino

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Sprawdzony przepis na pyszne ciasto do kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    8 jaj,
    6 łyżek mąki,
    1 szklanka cukru,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki kakao.

    Ciasto kokosowe:
    5 białek,
    15dag kokosu,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki mąki.

    Masa budyniowa:
    5 żółtek,
    1 budyń waniliowy,
    4 łyżki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    1cukier waniliowy,
    2 szklanki mleka,
    1 margaryna,
    6 łyżek cappuccino orzechowego,
    1,5 łyżki spirytusu.



Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto : cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania biszkoptu kakaowego: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Dokładnie ubić, wsypać mąkę z proszkiem oraz kakao - lekko wymieszać. Upiec w temp. 170°C około 35 minut. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół.
    Sposób wykonania biszkoptu kokosowego:Białka ubić z cukrem, dodać kokos oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w temp. 160°C przez 30 minut.
    Masa:
    Wymieszać: szklankę mleka zagotować z cukrem. Żółtka, mąkę, budyń oraz resztę mleka (lekko podgrzanego) ubić i wlać na zagotowane mleko z cukrem.Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz cappuccino i spirytus.
    Przełożenie placka:
    połowa biszkoptu kakaowego, masa, ciasto kokosowe, masa, ciasto kakaowe.

Porady

Wierzch ciasta polać polewą lub odłożyć 2 łyżki masy, lekko posmarować i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować