Ciasto cappuccino

4.5 (152 ocen)

bardzo smaczne ciasto - polecam

Składniki:

  • BISZKOPT :
    5 jajek
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szk cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA :
    2 szk mleka
    150 g cappuccino śmietankowego ( może być inny smak )
    3 łyżki mąki ( może być tortowa )
    1/2 szk cukru
    5 żółtek
    250 masła lub margaryny

    POLEWA :
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    2 łyżki masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
    Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą.
    Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).
  • 2. MASA :
    Jedną szklankę mleka wlać do garnka.
    Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać.
    Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.
  • 3. POLEWA :
    W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając.
    Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia.
    Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
    Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy.
    Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
    Przed podaniem kroić w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować