MASA :
2 szk mleka
150 g cappuccino śmietankowego ( może być inny smak )
3 łyżki mąki ( może być tortowa )
1/2 szk cukru
5 żółtek
250 masła lub margaryny
Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą.
Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).
2.MASA :
Jedną szklankę mleka wlać do garnka.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać.
Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.
3.POLEWA :
W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając.
Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.
4.PRZEŁOŻENIE :
Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia.
Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić w kostkę.
Komentarze