Ciasto cappuccino

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję, a gdy mam czas, gotuję i piekę dla rodziny, słucham muzyki oraz rysuję ołówkiem portrety.

Składniki:

  • Biszkopt: 1,5 szkl. cukru
    ● 8 jajek
    ● 1 szkl. mąki
    ● 4 dag kakao
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Beza: 1 szkl. cukru
    ● 20 dag wiórków kokosowych
    ● 5 białek
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 2 szkl. mleka
    ● 5 żółtek
    ● budyń śmietankowy bez cukru
    ● 3-4 łyżki mąki
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● cukier wanil.
    ● 1,5 kostki masła
    ● 4 saszetki rumowej kawy cappuccino
    ● kieliszek wódki
    Oraz: polewa czekol.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek i kakao. Pieczemy (forma 24x35 cm) ok. 35 minut w 170 °C. Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Beza: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wkładamy do wyłożonej pergaminem formy (24x35 cm) i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 °C.
  • 3. Masa: 1,5 szkl. mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy roztrzepane żółtka wymieszane z pozostałym mlekiem, mąką i budyniem. Gotujemy, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, wlewamy wódkę. Ucierając, stopniowo dodajemy budyń i kawę.
  • 4. Spód ciasta smarujemy 1/2 masy, wykładamy placek bezowy, ponownie smarujemy masą i przykrywamy 2. plackiem. Dekorujemy polewą.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki ● Słodycz ciasta możemy przełamać, smarując dolny placek kwaśnym dżemem, (np. z czarnej lub czerwonej porzeczki) albo dodając do masy kilka kropli soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować