Ciasto budyniowe z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Z białek ubijamy pianę.
3.Margarynę ucieramy wraz z żółtkami i 1 szklanką cukru. W trakcie ucierania dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do całości dodajemy następnie pianę z białek.
4.W międzyczasie budynie gotujemy w 1 litrze mleka i słodzimy połową szklanki cukru.
5.Większą połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej uprzednio bułką tartą blachy. Na to wykładamy jabłka oraz śliwki- przekrojoną częścią do dołu. Na to wylewamy ciepły jeszcze budyń. Całość pokrywamy resztą ciasta. Pieczemy przez ok 45-50 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem.
Komentarze