Ciasto budyniowe z jabłkami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i smaczne ciasto, idealne na niedzielne popołudnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x38 cm:
    -1 kg jabłek
    -15-20 dużych śliwek
    -1 margaryna Kasia
    -4 jajka
    -1,5 szklanki cukru
    -1,5 szklanki mąki
    -1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 litr mleka
    -2 duże budynie śmietankowe (lub inne)
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

Ciasto budyniowe z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Z białek ubijamy pianę.
  • 3. Margarynę ucieramy wraz z żółtkami i 1 szklanką cukru. W trakcie ucierania dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do całości dodajemy następnie pianę z białek.
  • 4. W międzyczasie budynie gotujemy w 1 litrze mleka i słodzimy połową szklanki cukru.
  • 5. Większą połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej uprzednio bułką tartą blachy. Na to wykładamy jabłka oraz śliwki- przekrojoną częścią do dołu. Na to wylewamy ciepły jeszcze budyń. Całość pokrywamy resztą ciasta. Pieczemy przez ok 45-50 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy