Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

4.5 (149 ocen)

  • 45 min

Przepyszne i niesamowicie łatwe.Ciacho to można zrobic z każdymi sezonowymi owocami i z każdymi bedzie smakowało tak samo rewelacyjnie!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( forma keksówka )

    BISZKOPT:
    jajka – 2 szt
    cukier – 2 łyżki
    cukier wanilinowy – 1 op
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    mąka – 2 łyżki

    MASA BUDYNIOWA:
    budyń waniliowy – 1,5 op
    cukier – 3 łyżki
    mleko – 500 ml
    masło – 100 g

    DODATKOWO :
    * brzoskwinie – ok. 250 g
    * galaretka brzoskwiniowa – 1 op
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Galaretki

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Oddzielamy białka od żółtek.

    Ubijamy pianę z białek z cukrami.

    Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.

    Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 30 minut / 180 C

    MASA:

    Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Zostawiamy do ostudzenia.

    Odlewamy ok. 0,5 szklanki mleka.

    Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

    Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

    Budyń rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

    Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.

    Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

    Następnie układamy obrane , umyte i pokrojone brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

    Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować