" Ciasto budyniowe z bananami i galaretką "

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne ciasto budyniowe z dodatkiem herbatników i galaretki - bez pieczenia!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ( przepis na dużą blachę! )

    - mleko - 5 szklanek
    - budyń bananowy z cukrem - 2 op *
    - masło - 200 g
    - żółtko - 4 szt
    - cukier - 1 szklanka
    - mąka - 1 szklanka
    - aromat waniliowy do ciast - 1 łyżka
    - herbatniki - ok. 250 - 300 g
    - banan - 2 szt
    - galaretka cytrynowa - 1 op
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie Galaretki

" ciasto budyniowe z bananami i galaretką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyniowe 1. Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.

    Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.

    Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.

    Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.

    Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.

    Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.

    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
    ( a jeszcze lepiej na noc! )

Porady

Budynie bananowe śmiało możemy zastąpic waniliowymi!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować