Ciasto budyniowe

4.5 (183 ocen)

Tanie, łatwe w przygotowaniu i pyszne

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 1/2 szklanki mąki
    • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 masło (w temperaturze pokojowej)
    • 2 jajka
    • 2 łyżki śmietany
    • opcjonalnie ulubiony arom

    Masa budyniowa:
    • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    • 3 szklanki mleka
    • 4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Najpierw przygotuj masę budyniową: w około ½ szkl. mleka rozmieszać dwa budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budynie ciągle mieszając. Zdjąć z ognia po zgęstnieniu masy, ostudzić.
  • część ciasta 2. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, śmietanę i aromat, wymieszać mikserem. Stopniowo wsypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Konsystencja ciasta będzie lepka, nie dająca się rozwałkować, ale też nie lejąca.
  • wyłożona masa budyniowa na część ciasta 3. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć masę budyniową. Na koniec przykryć ją drugą częścią ciasta. Najlepiej odrywać kawałki ciasta, spłaszczać je w ręce i układać na masę budyniową. Piec w temp. 180-190 stopni około 50 min. (do zarumienia wierzchu). Po upieczeniu według uznania posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować