Ciasto budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i żółtka. Dobrze wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 180 st C. Ostudzić.
MASA
W szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować budyń dobrze mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękka margaryną.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Petit-beurre maczać w wodzie z cukrem i układać na masie budyniowej. Wierzch polać lukrem.
Komentarze