Ciasto budyniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne delikatne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT

    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA

    3 szklanki mleka
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru
    1 kostka margaryny

    PONAD TO

    2 opakowania herbatników petit-beurre
    1 szklanka wody + 1 łyżka cukru
    lukier

Ciasto budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i żółtka. Dobrze wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 180 st C. Ostudzić.

    MASA
    W szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować budyń dobrze mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękka margaryną.

    Masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Petit-beurre maczać w wodzie z cukrem i układać na masie budyniowej. Wierzch polać lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy