Leśny mech z musem z brzoskwiń i pszczółkami

4.47 (152 ocen)

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym.

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:

    450g mrożonego szpinaku
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    5 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1/2 szklanki wody

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 30%
    200g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 galaretka brzoskwiniowa

    Dekoracja:
    kilka kostek czekolady
    płatki migdałowe
    lukier biały
    brzoskwinie z puszki
    kwiatki z masy cukrowej
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Leśny mech z musem z brzoskwiń i pszczółkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wnc5nl 1. Ciasto szpinakowe
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblenderować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-1fc7y95 2. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do wykończenia ciasta.
  • image-25koo7j 3. Mus brzoskwiniowy
    Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek ( nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stęgnięcia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę.
  • image-1axidj8 5. Masa śmietanowa
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę.
  • image-070q24b 6. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią masy śmietanowej.
  • image-02lk1oj 7. Boki ciasta obsmarować pozostałą trzecią częścią masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować kwiatkami i zrobionymi z brzoskwiń pszczółkami.

Porady

Ciasto ,,Pszczółkowy raj"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Szpinak Ser biały Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować