Ciasto brzoskwiniowo-słonecznikowe

4.43 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię ziarna słonecznika w chlebie, ciastach czy też sałatkach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 34x24 cm)

    5 jajek
    26 dag cukru kryształu
    13 dag mąki pszennej
    13 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    szczypta soli

    masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 30 %
    2 galaretki brzoskwiniowe
    puszka brzoskwiń
    2 szkl. wrzącej wody

    dodatkowo:
    puszka masy krówkowej 400g
    10-15 dag słonecznika
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.43 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto brzoskwiniowo-słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
  • 2. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli zimną ale jeszcze płynną galaretkę i pokrojone brzoskwinie.
  • 3. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i słonecznik. Prażymy 2-3 minuty.
  • 4. Przełożenie: biszkopt - masa śmietanowa - biszkopt - masa krówkowa - słonecznik

Porady

Możemy upiec biszkopt wg swojego ulubionego przepisu. U razie potrzeby biszkopt naponczować np. sokiem z brzoskwiń rozcieńczonym wodą. Świetnie do tego ciasta nadają się borówki amerykańskie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować