Zamiast mąki ziemniaczanej i aromatu brzoskwiniowego użyłam kisiel brzoskwiniowy w proszku. Efekt w mojej ocenie wspaniały. Aromatyczne ciasto wspaniale smakuje z polewą czekoladową i brzoskwiniami w syropie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Szklanka suchego kisielu brzoskwiniowego
5 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
1 kostka masła 83% tłuszczu
3 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
tabliczka gorzkiej czekolady
kilka biszkoptów okrągłych lub podłużnych
poncz:
½ szklanki likieru pomarańczowego
¼ szklanki esencji herbacianej
¼ szklanki soku z syropu brzoskwiniowego
polewa czekoladowa
brzoskwinie z syropu do przybrania i podania z ciastem
Ciasto brzoskwiniowe z kisielu z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddziel żółtka od białek
2. Żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę
3. Ubij sztywną pianę z białek
4. Dodaj suchy kisiel oraz proszek do pieczenia oraz pianę mieszając ciasto bardzo delikatnie
5. Ciasto wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównaj
6. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na 20-25 minut
7. Ciasto jest gotowe, kiedy wyjęty z niego patyczek jest suchy
8. Przygotuj masę czekoladową :budyń śmietankowy ugotuj w szklance mleka – wystudź
9. żółtka z cukrem utrzyj do białości
10. czekoladę z kilkoma łyżkami mleka rozpuść w łaźni wodnej
11. Do utartych żółtek dodaj partiami , starannie rozcierając : rozpuszczoną czekoladę oraz budyń
12. Przygotuj poncz: w szklance rozmieszaj likier esencje herbacianą i syrop z brzoskwiń
13. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty
14. Dolny blat naponczuj i następnie wyłóż ok. ½ przygotowanej masy czekoladowej
15. Na masie ułóż biszkopty oraz starannie je naponczuj
16. Biszkopty przykryj teraz drugą częścią masy
17. Na masę wyłóż drugi blat ciasta i dobrze naponczuj
18. Rozpuść polewę czekoladową zgodnie z przepisem na opakowaniu
19. Rozmaruj polewę na cieście
20. Ciasto udekoruj pokrojonymi w drobne cząstki brzoskwiniami.
Komentarze