Ciasto brzoskwiniowe z kisielu z masą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zamiast mąki ziemniaczanej i aromatu brzoskwiniowego użyłam kisiel brzoskwiniowy w proszku. Efekt w mojej ocenie wspaniały. Aromatyczne ciasto wspaniale smakuje z polewą czekoladową i brzoskwiniami w syropie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Szklanka suchego kisielu brzoskwiniowego
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa
    1 kostka masła 83% tłuszczu
    3 żółtka
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka mleka
    tabliczka gorzkiej czekolady
    kilka biszkoptów okrągłych lub podłużnych

    poncz:
    ½ szklanki likieru pomarańczowego
    ¼ szklanki esencji herbacianej
    ¼ szklanki soku z syropu brzoskwiniowego

    polewa czekoladowa
    brzoskwinie z syropu do przybrania i podania z ciastem

    forma do pieczenia o wymiarach 28x15cm
    ( góra)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele

Ciasto brzoskwiniowe z kisielu z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto brzoskwiniowe z kisielu 1. 1. Oddziel żółtka od białek
    2. Żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę
    3. Ubij sztywną pianę z białek
    4. Dodaj suchy kisiel oraz proszek do pieczenia oraz pianę mieszając ciasto bardzo delikatnie
    5. Ciasto wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównaj
    6. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika na 20-25 minut
    7. Ciasto jest gotowe, kiedy wyjęty z niego patyczek jest suchy
    8. Przygotuj masę czekoladową :budyń śmietankowy ugotuj w szklance mleka – wystudź
    9. żółtka z cukrem utrzyj do białości
    10. czekoladę z kilkoma łyżkami mleka rozpuść w łaźni wodnej
    11. Do utartych żółtek dodaj partiami , starannie rozcierając : rozpuszczoną czekoladę oraz budyń
    12. Przygotuj poncz: w szklance rozmieszaj likier esencje herbacianą i syrop z brzoskwiń
    13. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty
    14. Dolny blat naponczuj i następnie wyłóż ok. ½ przygotowanej masy czekoladowej
    15. Na masie ułóż biszkopty oraz starannie je naponczuj
    16. Biszkopty przykryj teraz drugą częścią masy
    17. Na masę wyłóż drugi blat ciasta i dobrze naponczuj
    18. Rozpuść polewę czekoladową zgodnie z przepisem na opakowaniu
    19. Rozmaruj polewę na cieście
    20. Ciasto udekoruj pokrojonymi w drobne cząstki brzoskwiniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kisiel Masa budyniowa Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować