Ciasto brzoskwiniowe w gorzkiej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ładnie się prezentuje i smaczny wygląd zachęca do spożycia

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 5 jajek, 20 dkg mąki, 20 dkg cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 25 dkg dżemu brzoskwiniowego, 1/2 kg brzoskwiń, 2 i 1/2 litra śmietany kremówki, 4 zagęstniki śmietan - fiksu, szklanka cukru pudru, 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto brzoskwiniowe w gorzkiej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Ubijam białka na sztywno i dodaję do masy.
  • 4. Ciasto wlewam na natłuszczoną margaryną i wysypaną bułką tartą formę.
  • 5. Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 6. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
  • 7. Brzoskwinie obieram ze skórek i kroję w kostkę, a następnie dodaję do masy śmietankowej.
  • 8. Biszkopt kroję na trzy części i najpierw smaruję dżemem, a potem masą śmietankową. Częścią masy śmietankowej dekoruję boki i wierzch ciasta.
  • 9. Czekolady topię na parze i wylewam na deseczkę. Zostawiam do zastygnięcia, a następnie skrobię nożem wiórki, którymi dekoruję słodki przysmak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować