Ciasto brzoskwiniowe

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam piec. Wiele dań wymyślam sama.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● łyżka octu
    ● 1 szkl. mąki
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 budynie waniliowe
    ● puszka brzoskwiń i 1 szkl. zalewy
    ● 2 szkl. soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego
    ● 2 łyżki cukru
    ● 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 2 op. zagęstnika
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 2 op. herbatników
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek i cukru ubijamy
    pianę. Żółtka z octem i proszkiem
    mieszamy, dodajemy do
    piany. Powoli wsypujemy mąkę,
    mieszamy. Pieczemy 25
    minut w 170 °C. Studzimy.
  • 2. Na cieście układamy plasterki
    brzoskwiń. Na 3 szklankach
    soku z cukrem gotujemy
    budyń. Gorący wykładamy na
    brzoskwinie. Studzimy. Wykładamy
    śmietanę ubitą z cukrem
    pudrem i zagęstnikami.
    Układamy herbatniki i polewamy
    polewą. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować