Ciasto brzoskwiniowe

5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najbardziej cieszy mnie, gdy mąż i córeczka zajadają się upieczonymi przeze mnie ciastami.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej
    ● 25 dag margaryny
    ● 2 łyżki smalcu
    ● 5 żółtek
    ● op. cukru waniliowego
    ● 8 łyżek cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.

    Piana: 5 białek
    ● szkl. cukru
    ● budyń śmietankowy

    Oraz: 1,5 kg obranych brzoskwiń bez pestek
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy margarynę
    i smalec. Siekamy, aż
    powstanie kruszonka. Wsypujemy
    resztę składników,
    zagniatamy i schładzamy.
  • 2. 2/3 ciasta rozwałkowujemy
    (resztę chłodzimy), wykładamy
    na blachę i nakłuwamy.
    Pieczemy ok. 15 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy,
    układamy brzoskwinie. Białka
    ubijamy. Dodajemy cukier
    i budyń, mieszamy. Pianę wykładamy
    na owoce i ścieramy
    na tarce resztę ciasta. Pieczemy
    50 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować