Ciasto brazylianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.
2.Masa budyniowa
W trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy go drugim blatem.
3.Masa Jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne.
Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści.
Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem.
4.Polewa
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę.
Mieszamy do połączenia składników.
Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Komentarze