Ciasto Brazylianka

4.46 (173 ocen)

Źródło- "Wielka księga ciast Siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    500g mąki
    300g cukru pudru
    2 jajka
    100g masła lub margaryny
    4 łyżki płynnego miodu
    2 płaskie łyżeczki sody
    1-2 łyżki śmietany 18%

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    opakowanie budyniu śmietankowego
    150g miękkiego masła

    Masa Jabłkowa:
    1kg jabłek
    galaretka cytrynowa
    łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy

    Dodatkowo:
    mleczna czekolada
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brazylianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
    Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.
  • 2. Masa budyniowa
    W trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy go drugim blatem.
  • 3. Masa Jabłkowa

    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne.
    Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści.
    Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem.
  • 4. Polewa
    Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę.
    Mieszamy do połączenia składników.
    Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować