Ciasto bounty

4.99 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto urzeka swym smakiem i dużych i małych amatorów słodkości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
    450 ml mleka
    220 g wiórków kokosowych
    200 g masła (min. 82%)
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    100 g białej czekolady
    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka 3,2%
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki z proszkiem i kakao przesiać do miski. Do ubitych na puch jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (24x28) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
  • 2. Masa kokosowa: Mleko z dodatkiem cukru z wanilią zagotować. Do gorącego mleka dodać kokos i gotować na małym ogniu, do wchłonięcia mleka przez kokos. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Zimną masą przełożyć biszkopt.
  • 3. Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować