CIASTO BOUNTY

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Idealne ciasto dla wielbicieli kokosu.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:


    5 jajek

    1 niepełna szklanka mąki pszennej

    1/2 szklanki cukru

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    MASA KOKOSOWA:

    1/2 litra mleka

    1/2 szklanki cukru

    20 dkg masła

    20 dkg wiórek kokosowych

    1 opakowanie cukru waniliowego



    POLEWA:

    1 czekolada mleczna 100g

    1 czekolada gorzka 100g

    12,5 g margaryny KASIA
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.

    Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

    Blaszkę (20x35cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.

    Wylać masę i piec w temperaturze 175 stopni około 25-30minut.

    Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
  • 2. MASA KOKOSOWA: Mleko zagotować z cukrami. Wsypać kokos i gotować aż do zagęszczenia masy (około 20 minut).

    Zdjąć z palnika. Do gorącej masy dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

    Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

  • 3. POLEWA: Czekoladę połamać, dodać margarynę i podgrzać mieszając do uzyskania jednolitej polewy.

    Gotową polewę wylać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować