Ciasto błyskawica

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto pyszne i szybkie w wykonaniu

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
    1 jajo
    1 szklanka mleka
    165 g margaryny
    3 szklanki przesianej mąki pszennej
    3 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego
    170 g duszonych jabłek ze słoika
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto błyskawica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej) mleko i aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
    Ciasto wykładamy na blachę (24 x 24) wyłożoną papierem i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Porady

Jeśli użyjesz większej blaszki, skróć też czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

3.84 (607 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować