Ciasto Black or White

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto powstało z połączenia kilku przepisów.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • Kostka margaryny
    • 2 szklanki cukru
    • ½ szklanki wody
    • 3 płaskie łyżki kakao
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Wiórki kokosowe
    Masa budyniowa:
    • 500 ml. mleka
    • 2/3 szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 3łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • ¾ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto black or white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę , wodę, cukier i kakao zagotować w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Z tego odlać 0,5 szklanki na polewę. Resztę lekko przestudzić i dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać. Piec ok. 50 minut w 160°. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
  • 2. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, Az budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysta masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przykryć drugą częścią. Wierzch polać odlaną wcześniej polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować