Ciasto biszkoptowo-kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, jajko, posiekaną margarynę, sodę i miód. Zagniatamy ciasto,
2.Ciasto dzielimy na dwie części.
3.Dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
4.Ciasto biszkoptowe: białka ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
5.Krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do reszty mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko. Jak dobrze zakipi zdejmujemy z ognia dodajemy margarynę i mieszamy aż całkiem się rozpuści, na koniec dodajemy olejek pomarańczowy.
6.Ciepłym kremem przekładamy placki: na spód ciasto kruche, potem połowa kremu, następnie ciasto biszkoptowe, druga połowa kremu i na wierzch drugie ciasto kruche.
Porady
Ciasto można polać polewą albo posypać cukrem pudrem.
Komentarze