Proste i lekkie ciasto. Biszkopty przełożone masą grysikową, która została wykonana na bazie jogurtu greckiego, uzupełniona natomiast galaretką. Całość w fantazyjnym stylu pokrywa biała czekolada. Gratka dla niejednego łasucha.
Składniki:
2 opakowania okrągłych biszkoptów (2 x 180 g)
1 opakowanie gotowej polewy o smaku białej czekolady (100 g) – gotowa w 5 min, tylko do upłynnienia
Masa:
1 szklanka kaszy manny
100 g masła
1 kg jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 i ½ szklanki mleka
2 opakowania galaretki o smaku kiwi (na ½ L wody każde)
Ciasto biszkoptowe z masą grysikową i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 paczką biszkoptów wyłożyć równomiernie formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia.
2.Mleko i masło podgrzać w szerokim garnku do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Dołożyć jogurt, wymieszać i zagotować. Następnie wsypać kaszę i, mieszając, gotować ok. 5 min.
3.Na końcu wsypać oba opakowania galaretki i podgrzewać, mieszając, aż proszek całkowicie się rozpuści.
4.Przygotowaną masę wyłożyć na warstwę biszkoptów.
5.Całość przykryć biszkoptami z drugiego opakowania, a następnie fantazyjnie ozdobić przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu polewą. Ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie przechowywać w lodówce.
Komentarze