Ciasto biszkoptowe z kajmakiem, bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przekładane ciasto kajmakiem z bitą śmietaną , ricottą oraz jagodami zalanymi galaretką w kolorze owoców. Słodkie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 szklanka maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    papier do pieczenia

    400g. masy kajmakowej

    Bita śmietana:
    400ml. schłodzonej śmietany 36%
    1/2 szklanki cukru pudru
    250g. ricotty
    1 łyżeczka żelatyny
    100ml. wrzątku

    Poncz:
    1 łyżka soku z jagód
    4 łyżki przegotowanej wody

    Jagody z galaretką:
    1 szklanka oczyszczonych jagód
    2 galaretki szafranowe o smaku wieloowocowym lub jagodowe/jeżynowe
    700 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak Ciasto

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem, bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę także rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.
  • 2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.
  • 3. Masę kajmakową przełożyć do garnka , podgrzać aż stanie się lekko płynna.
    Dół biszkopta ułożyć ponownie w blaszce , wyłożyć masę kajmakową , rozsmarować , przykryć pozostałym biszkoptem.
    Wierzch nasączyć ponczem
    Poncz: sok jagodowy połączyć z wodą.
  • 4. Masa śmietanowa z ricottą:Śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać ricottę oraz zimną żelatynę , ponownie zmiksować.
    Masę śmietanowo-serową wyłożyć na biszkopt , rozsmarować równo , posypać po całości jagodami.
    Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki na noc , do całkowitego stężenia mas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować