Ciasto biszkoptowe z kajmakiem, bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę także rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.
2.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.
3.Masę kajmakową przełożyć do garnka , podgrzać aż stanie się lekko płynna.
Dół biszkopta ułożyć ponownie w blaszce , wyłożyć masę kajmakową , rozsmarować , przykryć pozostałym biszkoptem.
Wierzch nasączyć ponczem
Poncz: sok jagodowy połączyć z wodą.
4.Masa śmietanowa z ricottą:Śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać ricottę oraz zimną żelatynę , ponownie zmiksować.
Masę śmietanowo-serową wyłożyć na biszkopt , rozsmarować równo , posypać po całości jagodami.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na noc , do całkowitego stężenia mas.
Komentarze