Ciasto biszkoptowe z jabłkami

4.5 (149 ocen)

Pyszne, niezbyt słodkie ciasto do popołudniowej kawy. Robi się je błyskawicznie, więc jest świetnym rozwiązaniem, gdy zjawią się niespodziewani goście.

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szkl cukru
    łyżka gorącej wody
    szklanka mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 jabłka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto biszkoptowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, na koniec ubijania dodać gorącą wodę. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.
    Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować