Ciasto biszkoptowe z delikatną pianką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i bardzo delikatne ciasto, łatwe w wykonaniu. W sam raz do porannej kawy czy herbaty. Przepis na piankę pochodzi od czytelników "przyślij przepis". Ja dobrałam odpowiednie proporcje. Ciasto prezentuje się wspaniale i tak też smakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    Tortownica o średnicy 26 cm
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka kakao
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    Krem:
    4 białka
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 galaretki pomarańczowe
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z delikatną pianką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem robotem na puszystą masę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto i wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
    Jedną galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody a drugą według przepisu. Schłodzone białka posolić, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać gęstniejącą galaretkę, tą rozpuszczoną 1 szklance wody, wymieszać z pianą, rozsmarować na wystudzonym biszkopcie. schłodzić parę minut w lodówce a następnie zalać drugą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia.

Porady

1. Do ciasta można użyć różnych galaretek. 2. Ciasto biszkoptowe można przed nałożeniem pianki posmarować dżemem pomarańczowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować