Ciasto biszkoptowe truskawkowo - śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą i cukrem na sztywno.
2.Mąki wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać.
3.Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać.
4.Partiami dodawać suche składniki i delikatnie mieszać łopatką.
Wyłożyć do formy wyścielonej papierem (36x24) i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przeciąć.
5.Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny zagotować i zmiksować. Wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić.
Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki.
6.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę ubić z serkiem i cukrem waniliowym, ciągle mieszając dodać czekoladę i żelatynę. Szybko wyłożyć na masę owocową i przykryć drugim biszkoptem.
7.Plantę i czekoladę razem rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto i udekorować rozpuszczoną osobno białą czekoladą
Komentarze